Emeril Lagasse

Nachos z domową salsą


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Nachos z domową salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 paczka kukurydzianych chipsów typu tortilla

1 puszka przesmażanej fasoli

500 g suszonej wieprzowiny

1 ½ szklanki tartego sera żółtego

1 ½ szklanki tartego sera typu cheddar

3 papryczki jalapenos posiekane w drobną kostkę

1 dymka (zarówno biała jak i zielona część) pokrojona w cieniutkie plasterki

sos guacamole

250 ml kwaśnej śmietany

mieszanka pikantnych przypraw do smaku

1 szklanka grubo posiekanych liści kolendry

domowa salsa (patrz: oddzielny przepis)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni. W dużym naczyniu do zapiekania ułożyć pierwszą warstwę chipsów. Dodać 1/3 przesmażanej fasoli, 1/3 wieprzowiny, 1/3 sera żółtego i sera typu cheddar, 1/3 papryczek jalapeno i 1/3 dymki. Przygotować dwie kolejne warstwy w dokładnie ten sam sposób, po kolei nakładając poszczególne składniki. Piec przez 5-8 minut, aż ser się stopni, a sama potrawa będzie ciepła. Przystroić sosem guacamole, kwaśną śmietaną, mieszanką przypraw i kolendrą. Podawać z domową salsą.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01)mieszanka serów na słodko
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Puree z ziemniaków
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki z czarną porzeczką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.