Antonio  Carluccio

Muszle w winie


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Muszle w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

vongole i inne gatunki muszli (np: małże)

oliwa

czosnek

białe wino

pieprz

sól

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, czekamy aż się rozgrzeje. Następnie wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku. Wszystkie muszle powinny zostać wcześniej dokładnie oczyszczone. Potem wsypujemy je na rozgrzaną oliwę, po kolei. Przykrywamy garnek na około minutę. Kiedy muszle zaczynają się otwierać, wlewamy wino. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i świeżą natkę pietruszki. Można ewentualnie trochę posolić, ale niedużo, ponieważ płyn wydzielany przez małże jest słony. Potem muszle muszą się jeszcze przez chwilę pogotować.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.