Mus czekoladowy

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

330g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)

200g miękkiego masła

8 jajek

100g cukru pudru

1 pomarańcza

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Połam czekoladę na małe kawałki i wrzuć do miski. Przygotuj kąpiel wodną i włóż do niej miskę z czekoladą. Uważaj, aby woda się nie zagotowała, czekolada musi roztapiać się powoli. Do rondla wyciśnij sok z pomarańczy, wsyp 100g cukru i postaw na średnim ogniu. Kiedy zacznie się gotować wyłącz gaz i pozostaw syrop do ostygnięcia. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli w dużej misce na niezbyt sztywną pianę. Jeśli piana będzie za sztywna, mus nie wyjdzie. Do roztopionej czekolady dodaj masło oraz żółtka i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej letni syrop pomarańczowy. Wlej czekoladę do białek i delikatnie wymieszaj. Gotowy mus wstaw do lodówki na 3 godziny.

powrót

Podobne przepisy

(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.