Paul Merret

Muffinki żurawinowo—jagodowe


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Muffinki żurawinowo—jagodowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g mąki

100 g płatków owsianych

1 łyżeczka sody oczyszczonej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g drobnego cukru

200 ml naturalnego jogurtu

200 ml mleka

2 duże jajka

150 g masła

300 g czarnych jagód lub borówek amerykańskich

100 g suszonych żurawin

cukier demerara do posypania

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Powstawiać papierowe foremki do otworów w formie muffinowej. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia oraz cukier. Stopić masło na małym ogniu. Roztrzepać jogurt, mleko, jajka i masło w osobnej misce, a następnie wlać do miski z suchymi składnikami. Dodać jagody i żurawiny, lekko wymieszać. Nakładać ciasto do papierowych foremek do ¾ ich wysokości. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach wysunąć formę z piekarnika i posypać muffinki cukrem demerara. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 15 minut, aż muffinki urosną i nabiorą złotawej barwy. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, póki ciepłe.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto migdałowe z jabłkami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.