Anna Olson

Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem


Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki posiekanego rabarbaru

320ml śmietany kremówki

225g białej czekolady

½ szklanki cukru (115 g)

nieco ekstraktu wanilii

2 jaja

szczypta soli

odrobina cukru

2 łyżki cukru

2 łyżki wody

2 łyżki brandy

 

 

Przygotowanie:


Roztopić białą czekoladę w kuchence mikrofalowej nastawionej na średnią moc. Co 20 sekund mieszać czekoladę, żeby nie było grudek. Ubić bitą śmietanę i wstawić do lodówki. Oczyścić łodygi rabarbaru ze zdrewniałych włókien i posiekać. Wrzucić do rondla, dodać cukier i trochę wanilii. Gotować przez kwadrans na średnim ogniu, aby otrzymać gęstą masę. Zmiksować blenderem ręcznym w rondlu albo rozgnieść widelcem. Zrobić „kołnierzyki” do kokilek. Wziąć pasek pergaminu, owinąć wokół krawędzi kokilki i przytrzymać gumką-recepturką. Można ją zastąpić sznureczkiem lub paskiem folii aluminiowej. Oddzielić białka od żółtek. Wlać białka do miski nad rondlem z wrzącą wodą. Ubić ze szczyptą soli i odrobiną cukru. Do żółtek dodać dwie łyżki cukru, dwie łyżki wody i dwie łyżki brandy. Postawić miskę nad rondlem z wrzącą wodą i ubijać masę na małym ogniu. Dodać 225g roztopionej, białej czekolady. Wymieszać trzepaczką. Masa powinna chwilę przestygnąć. Dodać połowę bitej śmietany, ostrożnie wywieszać łyżką. Dodać resztę bitej śmietany i ostrożnie wymieszać. Dolać pianę z białek, szybko wymieszać. Dodać cały rabarbar. Szybko wymieszać i przelać do kokilek tak, aby masa sięgała dwa centymetry ponad krawędź. Dodatkowo można wcześniej nałożyć nieco masy rabarbarowej na dno kokilek. Wygładzić wierzch i włożyć do zamrażalnika.

powrót

Podobne przepisy

Truskawki z kremem z mascarpone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.