Paul Merret

Moules mariniere


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Moules mariniere
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg omułków

100 ml białego wytrawnego wina

300 ml wywaru z kurczaka

1 ½ szalotki

drobno posiekanej

1 posiekany ząbek czosnku

170 ml kremówki

łyżeczka posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

1 bagietka (do podania)

 

 

Przygotowanie:


Małże oczyścić, usunąć te, które są otwarte. Rozgrzać pusty rondel niemal „do czerwoności”. Włożyć małże, szalotki i czosnek. Przykryć pokrywką i energicznie potrząsać rondlem. Wlać wino. Zostawić małże pod przykryciem na minutę, a następnie znów potrząsnąć energicznie garnkiem. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę—małże w tym momencie powinny być otwarte; te, które pozostają zamknięte, wyrzucić. W osobnym rondelku podgrzać kremówkę tak, by doszła do granicy wrzenia. Wlać do małży, doprowadzić całość do wrzenia. Wyłożyć małże do miski, polać sosem, posypać pietruszką i natychmiast podawać z bagietką.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.