Jennifer  Paterson

Mitton wieprzowy


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Mitton wieprzowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

220 g boczku w plasterkach

700 g cienko pokrojonych polędwiczek wieprzowych

170 g nadzienia z szałwii i cebuli

sól i świeżo mielony czarny pieprz

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

 

Przygotowanie:


W 18-cm misce na pudding ułóż większość plastrów boczku, zachowując trochę na wierzch potrawy. Ułóż warstwę plasterków wieprzowiny, warstwę nadzienia i dopraw solą, pieprzem i gałką. Powtarzaj te czynności aż do wypełnienia naczynia, a na samym wierzchu rozłóż pozostały boczek. Dobrze ugnieć i szczelnie przykryj. Postaw miskę na blasze, w której będzie się zbierać wypływająca ciecz. Piecz w piekarniku w temperaturze w 180 stopni C przez 1 godz. Nakryj ciężkim talerzem albo szalką od wagi i pozostaw do zupełnego ostygnięcia. Obróć formę, wyjmij mitton i pokrój przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Kiełbasa z jabłkiem i szałwią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Frykas kaszubski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Terrina z kaczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.