Kylie Kwong

Małe rybki karmelizowane w sosie sojowym i cukrze


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Małe rybki karmelizowane w sosie sojowym i cukrze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300g całych sardynek

wypatroszonych i oskrobanych

2 łyżki mąki

500ml oleju do smażenia na głębokim tłuszczu

5 łyżek wina ryżowego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

2 łyżeczki brązowego cukru

½ łyżeczki brązowego octu ryżowego

 

 

Przygotowanie:


Obtocz sardynki w mące, strzep nadmiar. Rozgrzej olej w woku aż zacznie dymić, delikatnie wrzuć połowę sardynek. Smaż przez 2 minuty, następnie wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, żeby odciekły. Powtórz proces z resztą rybek. Odlej zużyty olej i wytrzyj wok ręcznikiem papierowym. Włóż pozostałe składniki do czystego woka i smaż na średnim ogniu przez jakieś 3 minuty, aż zaczną się karmelizować. Włóż rybki do woka, polej je sosem i od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Sardynki nadziewane z kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Ogon tuńczyka w ziarnach maku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka z tuńczykiem i serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Sardynki z szarmulą w chrupiącej, pikantnej otoczce
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.