Kylie Kwong

Małe rybki karmelizowane w sosie sojowym i cukrze


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Małe rybki karmelizowane w sosie sojowym i cukrze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300g całych sardynek

wypatroszonych i oskrobanych

2 łyżki mąki

500ml oleju do smażenia na głębokim tłuszczu

5 łyżek wina ryżowego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

2 łyżeczki brązowego cukru

½ łyżeczki brązowego octu ryżowego

 

 

Przygotowanie:


Obtocz sardynki w mące, strzep nadmiar. Rozgrzej olej w woku aż zacznie dymić, delikatnie wrzuć połowę sardynek. Smaż przez 2 minuty, następnie wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, żeby odciekły. Powtórz proces z resztą rybek. Odlej zużyty olej i wytrzyj wok ręcznikiem papierowym. Włóż pozostałe składniki do czystego woka i smaż na średnim ogniu przez jakieś 3 minuty, aż zaczną się karmelizować. Włóż rybki do woka, polej je sosem i od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.06) dorada z grilla
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Łosoś marynowany w balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.