Makaron penne z sosem z fenkułu i dyni

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron penne z sosem z fenkułu i dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy

1 średnia

grubo posiekana cebula (około 1 ½ szklanki)

2 średnie

drobno posiekane szalotki (około 1 szklanki)

½ drobno posiekanej bulwy fenkułu (około 1 ½ szklanki)

2 łyżeczki nasion kopru

2 łyżeczki suszonego estragonu

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

450 g puree z dyni z puszki

650 g łagodnej włoskiej kiełbasy

bez osłonki

2 łyżki drobno posiekanego czosnku (około 6 dużych ząbków)

2/3 szklanki słodkiego wermutu

1 duża kostka bulionu z drobny

rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody

2 łyżki cukru

720 g makaronu penne

suchego

480 g pieczarek

1 puszka (0

475 l) mleczka kokosowego (przed otwarciem mocno wstrząsnąć)

 

 

Przygotowanie:


Zagotować duży garnek wody. Posolić 1 łyżką soli i wlać 1 łyżkę oleju rzepakowego (lub zagotować wodę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu makaronu). Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 3 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę, szalotki i fenkuł. Cebula powinna się zeszklić (trwa to około 3-4 minut). Dodać nasiona kopru, estragon, czarny pieprz i gałkę muszkatołową. Smażyć, aż fenkuł będzie miękki (około 8-10 minut). Połowę podsmażonych warzyw przełożyć do blendera i zmiksować z puree z dyni. Odstawić na bok. Do pozostałej cebuli dodać kiełbasę. Smażyć, aż się kiełbasa zrumieni (około 3-5 minut). Dorzucić czosnek i podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać wermut i bulion. Prużyć na małym ogniu kilka minut. Domieszać puree z dyni i cukier. Prużyć jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na bok do czasu ugotowania makaronu.

powrót

Podobne przepisy

Pasta a la Norma
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Penne carbonara
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dynia smażona w cieście
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.