Emeril Lagasse

Makaron linguine z sosem bolognese


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron linguine z sosem bolognese
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g boczku pokrojonego w kostkę

1 ½ szklanki posiekanej cebuli

1 ¼ szklanki drobno posiekanej marchewki

¾ drobno posiekanego selera naciowego

¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

700 g mielonej łopatki wołowej

4 łyżeczki octu winnego z białego wina

1 ½ łyżeczki posiekanego czosnku

1/3 szklanki koncentratu pomidorowego

3 szklanki bulionu wołowego

1 ¼ szklanki mleka

¼ szklanki gęstej śmietany

250 g makaronu typu linguine przygotowanego według przepisu z opakowania

starty parmezan (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


W średniej wielkości garnku na średnim ogniu smażyć boczek przez około 6 minut, aż stanie się chrupiący. Dodać cebulę, marchewkę, seler oraz pieprz. Smażyć przez kolejne 6 minut często mieszając, aż warzywa się lekko podduszą. Następnie dodać wołowinę. Porządnie wymieszać, tak by mięso nie stanowiło zbitej masy. Smażyć przez 5 minut, do momentu w którym mięso lekko zbrązowieje. Dodać ocet, czosnek i koncentrat pomidorowy. Smażyć ciągle mieszając przez 2 minuty. Dolać bulion wołowy i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć gaz i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu pod uchyloną przykrywą. Dodać ¼ szklanki wcześniej wymieszanej śmietany z mlekiem. Powtórzyć 5 razy, co 15 minut dodając i mieszając ¼ szklanki. Po upływie 1,5 godziny sos powinien mieć gęstą i kremową konsystencję. Ugotowany makaron przenieść do dużego żaroodpornego naczynia. Dodać sos i wszystko dokładnie wymieszać. Opcjonalnie przystroić tartym parmezanem. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguine z krabem
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z sosem śmietankowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lasagne z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.