Emeril Lagasse

Makaron linguine z sosem bolognese


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron linguine z sosem bolognese
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g boczku pokrojonego w kostkę

1 ½ szklanki posiekanej cebuli

1 ¼ szklanki drobno posiekanej marchewki

¾ drobno posiekanego selera naciowego

¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

700 g mielonej łopatki wołowej

4 łyżeczki octu winnego z białego wina

1 ½ łyżeczki posiekanego czosnku

1/3 szklanki koncentratu pomidorowego

3 szklanki bulionu wołowego

1 ¼ szklanki mleka

¼ szklanki gęstej śmietany

250 g makaronu typu linguine przygotowanego według przepisu z opakowania

starty parmezan (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


W średniej wielkości garnku na średnim ogniu smażyć boczek przez około 6 minut, aż stanie się chrupiący. Dodać cebulę, marchewkę, seler oraz pieprz. Smażyć przez kolejne 6 minut często mieszając, aż warzywa się lekko podduszą. Następnie dodać wołowinę. Porządnie wymieszać, tak by mięso nie stanowiło zbitej masy. Smażyć przez 5 minut, do momentu w którym mięso lekko zbrązowieje. Dodać ocet, czosnek i koncentrat pomidorowy. Smażyć ciągle mieszając przez 2 minuty. Dolać bulion wołowy i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć gaz i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu pod uchyloną przykrywą. Dodać ¼ szklanki wcześniej wymieszanej śmietany z mlekiem. Powtórzyć 5 razy, co 15 minut dodając i mieszając ¼ szklanki. Po upływie 1,5 godziny sos powinien mieć gęstą i kremową konsystencję. Ugotowany makaron przenieść do dużego żaroodpornego naczynia. Dodać sos i wszystko dokładnie wymieszać. Opcjonalnie przystroić tartym parmezanem. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Kolorowe kluchowisko - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rigatoni z kiełbasą i pomidorami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti puttanesca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Leniwe w sosie porzeczkowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.