Majonez

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Majonez
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 świeże jajko

1 łyżeczka ostrej musztardy

szklanka oleju słonecznikowego

3 szczypty soli

sok z ćwiartki cytryny

 

 

Przygotowanie:


Oddziel żółtko od białka. Umieść żółtko w dużej misce, białko włóż do lodówki (możesz je wykorzystać później np. do omletu). Do żółtka dodaj łyżeczkę ostrej musztardy i sól. Następnie odstaw żółtko z musztardą i solą na minutę, aby żółtko się ścięło. Pod miskę podłóż kawałek papierowego ręcznika lub ściereczkę, żeby się nie ślizgała podczas mieszania. Następnie cienkim strumieniem wlewaj olej i mieszaj energicznie drewnianą łyżką lub trzepaczką, aż powstanie gładka masa. Do gotowego majonezu można dodać odrobinę ketchupu lub ziół, wtedy zrobi się kolorowy.

powrót

Podobne przepisy

Hummus pietruszkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.