Emeril Lagasse

Łosoś w sosie pomidorowo-cytrynowym gotowany na parze z kuskusem i mieszanką warzyw


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Łosoś w sosie pomidorowo-cytrynowym gotowany na parze z kuskusem i mieszanką warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g kuskusu

1 ½ szklanki wody

½ szklanki plus 2 dodatkowe łyżki oliwy z oliwek

1 ½ łyżeczki soli

¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 ½ szklanki brukselki

1 ½ szklanki kalafiora

1 ½ szklanki marchewki pokrojonej w kostkę

500 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na połowę

4 filety z łososia

1 łyżka mieszanki przypraw (przepis poniżej)

2 drobno posiekane ząbki czosnku

2 łyżeczki soku z cytryny

½ łyżeczki skórki z cytryny

2 łyżeczki liści majeranku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik i ustawić na funkcję „opiekacz”. W koszyczku do gotowania na parze połączyć ze sobą kuskus, 1 ½ szklanki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, a następnie przenieść do parowaru. Do drugiego koszyczka przełożyć brukselkę, kalafiora i marchewkę. Łososia doprawić ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i mieszanką przypraw. Ułożyć na górnej tacce i nałożyć przykrywkę. Minutnik ustawić na 12 minut. W międzyczasie do żaroodpornego naczynia przełożyć pomidory, czosnek, majeranek, sok oraz skórkę z cytryny, ½ łyżeczki soli oraz ¼ łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec przez 10-12 minut. Po upływie 12 minut miękkiego łososia oraz warzywa przełożyć na talerz. Brukselkę, kalafiora oraz marchewkę doprawić solą i pierzem. Kuskus powinien gotować się jeszcze przez kolejne 4 minuty. Po upływie tego czasu należy przenieść go na talerz i rozdrobnić widelcem. Łososia podawać na kuskusie, polanego sosem z pomidorów i warzywami z boku.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filety z sandacza z rydzami smażonymi w miodzie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.