Anna Olson

Lody z białej czekolady


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.33)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Lody z białej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ¼ szklanki mleka

4 żółtka

6 łyżek cukru

230 g białej czekolady

2 łyżeczki ekstraktu wanilii

1 ¼ szklanki śmietany kremówki (36%)

 

 

Przygotowanie:


Posiekać czekoladę. Doprowadzić mleko niemal do wrzenia. Trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Stopniowo wlać mleko do żółtek, cały czas mieszając. Przelać masę z powrotem do rondla po mleku i gotować na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie zgęstnieje tak, że na powierzchni łyżki utworzy się warstewka. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i ekstrakt wanilii i dobrze wymieszać. Ostudzić i schłodzić. Ubić śmietanę, dodać do masy i wymieszać ruchem od dołu. Przelać całość do maszynki do lodów i wyrobić lody, postępując zgodnie z instrukcją obsługi maszynki.
Przełożyć lody do pojemnika i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny, dopóki nie stwardnieją. Wyjąć lody z zamrażarki na 10 minut przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.