Anna Olson

Lody z białej czekolady


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.33)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Lody z białej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ¼ szklanki mleka

4 żółtka

6 łyżek cukru

230 g białej czekolady

2 łyżeczki ekstraktu wanilii

1 ¼ szklanki śmietany kremówki (36%)

 

 

Przygotowanie:


Posiekać czekoladę. Doprowadzić mleko niemal do wrzenia. Trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Stopniowo wlać mleko do żółtek, cały czas mieszając. Przelać masę z powrotem do rondla po mleku i gotować na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie zgęstnieje tak, że na powierzchni łyżki utworzy się warstewka. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i ekstrakt wanilii i dobrze wymieszać. Ostudzić i schłodzić. Ubić śmietanę, dodać do masy i wymieszać ruchem od dołu. Przelać całość do maszynki do lodów i wyrobić lody, postępując zgodnie z instrukcją obsługi maszynki.
Przełożyć lody do pojemnika i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny, dopóki nie stwardnieją. Wyjąć lody z zamrażarki na 10 minut przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.