Delia  Smith

Lody imbirowe


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Lody imbirowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

krem angielski (przepis na krem angielski znajduje się na liście przepisów z programu)

syrop imbirowy

esencja waniliowa

300 ml śmietanki

kandyzowany imbir

 

 

Przygotowanie:


Podstawą każdych lodów jest angielski krem budyniowy z jajek, śmietanki i cukru. Musi być całkiem zimny. Dodajemy do niego dwie łyżki syropu, w którym marynował się imbir, odrobinę esencji waniliowej i 300 ml lekko ubitej śmietany. Wszystko razem mieszamy, poczym wlewamy do maszynki do lodów. Po 30 minutach maszyna ukręci mieszankę na gładką, aksamitną masę, jednocześnie ją zamrażając. Pod koniec dodajemy do lodów pokrojony w kostkę kandyzowany imbir i znów włączamy urządzenie, by się wymieszały. Jeśli lubicie lody miękkie – już można je jeść. Jeżeli nie – przekładamy je do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki, wyjmując na pół godziny przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.