Rick Stein

Letnia sałatka z kałamarnic


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Letnia sałatka z kałamarnic
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kałamarnica

zielona fasolka

sól

oliwa

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczoną kałamarnicę pokroić w paski. Przez kilka minut blanszować zieloną fasolkę w posolonej wodzie. Podsmażyć kałamarnicę na oliwie posypując czarnym pieprzem. Zdjąć z ognia i nie pozwolić wystygnąć.
Sos: mieszamy łyżkę angielskiej musztardy, kilka łyżek octu winnego, dużo oliwy z oliwek, trochę oleju z orzechów laskowych i trochę soli.
Na liściach roszponki układamy kawałki kałamarnicy, na nich zielona fasolkę, dekorujemy gałązką trybuli i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Polewamy sosem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z zielonej papai
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ostro-kwaśna sałatka z krewetkami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka z fenkuła
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.