Antony Worrall Thompson

Lasagne z dyni


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lasagne z dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

90 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

1 kg miąższu dyni

bez pestek i skóry

pokrojonego w kostkę

250 g sera ricotta

papryka do smaku

gałka muszkatołowa do smaku

sól

świeżo zmielony

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Do dużego rondla wlać oliwę, wrzucić pokrojony w kostkę miąższ dyni. Dusić pod przykryciem około godziny na bardzo małym ogniu, często mieszając. Miąższ powinien być zupełnie miękki. Doprawić obficie papryką, gałką muszkatołową, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem i niewielką ilością soli. Nie zdejmując rondla z ognia, dodać ricottę. Dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia, przykryć i zostawić.
Przygotować beszamel. W rondelku roztopić masło, nie pozwalając, by się mocno rozgrzało. Stopniowo dosypywać mąkę, mieszając, aby nie powstały grudki. Smażyć, mieszając. Stopniowo dolewać mleko, aż powstanie gęst

powrót

Podobne przepisy

Kopytka szczawiowe
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Spaghetti z sosem alla cerepiera
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowy makaron tagliatelle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z sosem bakaliowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.01) spaghettini z krabem, cytryną i chili
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.