Antony Worrall Thompson

Lasagne z dyni


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lasagne z dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

90 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

1 kg miąższu dyni

bez pestek i skóry

pokrojonego w kostkę

250 g sera ricotta

papryka do smaku

gałka muszkatołowa do smaku

sól

świeżo zmielony

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Do dużego rondla wlać oliwę, wrzucić pokrojony w kostkę miąższ dyni. Dusić pod przykryciem około godziny na bardzo małym ogniu, często mieszając. Miąższ powinien być zupełnie miękki. Doprawić obficie papryką, gałką muszkatołową, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem i niewielką ilością soli. Nie zdejmując rondla z ognia, dodać ricottę. Dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia, przykryć i zostawić.
Przygotować beszamel. W rondelku roztopić masło, nie pozwalając, by się mocno rozgrzało. Stopniowo dosypywać mąkę, mieszając, aby nie powstały grudki. Smażyć, mieszając. Stopniowo dolewać mleko, aż powstanie gęst

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem orzechowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Amatriciana
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.