James  Martin

Kurczak z sałatką z fasoli i fenkuła


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kurczak z sałatką z fasoli i fenkuła
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 uda kurczaka ze skórką

oliwa z oliwek

sól

czarny pieprz

6 cienkich plastrów boczku lub pancetty

2 szalotki

3 ząbki czosnku

1 papryczka chili

1 puszka (400 g) fasoli flageolet

1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkułu)

sok z 1 cytryny

natka pietruszki

świeża mięta

 

 

Przygotowanie:


Mięso skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy skórką do dołu na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po 20 sekundach i odwracamy go na drugą stronę. Następnie przekładamy mięso na blachę i pieczemy w temperaturze 180-190°C ok. 10 minut. Po 5 minutach wyjmujemy na chwilę kurczaka, obkładamy plastrami boczku (po 3 plasterki na porcję mięsa) i znów wstawiamy do piekarnika na 5-6 minut. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i dodajemy szalotkę, czosnek i chili drobno pokrojone. Po chwili dorzucamy opłukaną fasolę. Pół bulwy kopru (bez łodyg) kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do fasoli. Mieszamy i smażymy ok. 5 minut (aż warzywa zmiękną). Dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną natkę i miętę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Sałatkę podajemy na ciepło lub na zimno razem z pieczonym kurczakiem.

powrót

Podobne przepisy

Beigette de veau
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Królik z czarnymi oliwkami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.