Tobie  Puttock

Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średni kurczak bez wnętrzności

z ekologicznej hodowli

10 liści szałwii

umytych i osuszonych

sól morska

1 jabłko

umyte

pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych

1 cytryna

umyta i przekrojona na pół

4 ząbki czosnku

zmiażdżone płaską powierzchnią noża

świeżo mielony czarny pieprz

oliwa

nić masarska

2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone na grube plastry

białe wino

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj szałwię z solą w moździerzu, aż uzyskasz grudkowatą masę (raczej o konsystencji wilgotnej soli, niż gładkiej pasty). Rozetrzyj na dłoniach odrobinę oliwy, natrzyj mięso, a następnie dopraw kurczaka wewnątrz solą i pieprzem. Włóż do kurczaka ka

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.