Emeril Lagasse

Kurczak w stylu marokańskim z marynowaną cytryną i zielonymi oliwkami


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Kurczak w stylu marokańskim z marynowaną cytryną i zielonymi oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy z oliwek

6 średniej wielkości udek kurczaka

1 łyżeczka soli

¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 cebula pokrojona w cieniutkie paseczki

2 ząbki czosnku

2 laski cynamonu

1 liść laurowy

½ łyżeczki suszonego imbiru

¼ łyżeczki szafranu w proszku

1 ½ szklanki bulionu drobiowego

1 szklanka drylowanych zielonych oliwek

skóra z 1-2 marynowanych cytryn

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej kolendry

sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


Na dnie tażina (lub żeliwnego garnka) rozgrzać oliwę z oliwek. Udka kurczaka przyprawić z dwóch stron solą, pieprzem i imbirem. Smażyć skórą do dołu przez 4-6 minut. Następnie udka obrócić na drugą stronę, dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez 4 minuty, aż warzywa się lekko podduszą. Dolać bulionu drobiowego, a następnie dodać laski cynamonu, liść laurowy i szafran. Wszystko dokładnie wymieszać, tak by mieć pewność, że przyprawy połączyły się z bulionem. Doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć i gotować przez 1 godzinę na wolnym ogniu często obracając. Dodać oliwki i skórkę cytryny. Zdjąć przykrywkę i gotować przez następne 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieść udka na półmisek i przykryć, tak by nie wystygły. Zwiększyć gaz i pozostały sos doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Do smaku dodać sok z cytryny. Wybrać laski cynamonu. Kurczaka polać sosem. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Pasztet z czerwoną nitką
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Terrina z kaczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.