Donna Dooher

Kruche herbatniki imbirowe


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Kruche herbatniki imbirowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2/3 szklanki (150 ml) niesolonego

miękkiego masła

½ szklanki (125 ml) cukru

plus cukier do pokrycia ciasteczek

¼ szklanki (60 ml) brązowego cukru

1 żółtko

2 łyżki stołowe (60 ml) melasy

1 szklanka (250 ml) mąki

1 łyżka stołowa (15 ml) mielonej kawy

1 ½ łyżeczki (7 ml) sproszkowanego imbiru

1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu

½ łyżeczki (2 ml) mielonych goździków

½ łyżeczki (2 ml) mielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki (2 ml) sody oczyszczonej

¼ łyżeczki (1 ml) soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W misce utrzeć masło z cukrem zwykłym i brązowym, aż będzie jasne i puszyste. Dodać żółtko oraz melasę i starannie wymieszać. W oddzielnej misce połączyć mąkę, kawę, mielone przyprawy, sodę i sól. Wymieszać sypkie składniki z masą maślaną (ciasto będzie miękkie). Wyrobić i uformować wałki o średnicy 3 cm. Ciasno zawinąć w folię i schłodzić, aż stężeją.
Kroić 5 mm plasterki. Wysypać cukier na talerz, kłaść ciasteczka, lekko dociskać, a następnie układać cukrem ku górze na wyłożonej pergaminie blasze, zostawiając 5 cm odstępy. Piec 12 – 15 minut. Herbatniki staną się kruche, gdy całkiem wystygną.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.