Delia  Smith

Królowa puddingów


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Królowa puddingów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół litra mleka

10 dag drobniutkich okruchów jednodniowego

białego chleba

7 dag cukru

15 g masła

skórka otarta z cytryny

3 jajka

40 g drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Mleko wlewamy do rondelka, zagotowujemy, dodajemy okruchy chleba, cukier, masło
i skórkę. Mieszamy dopóki masło się nie rozpuści i odstawiamy na pół godziny, by chleb nasiąknął ciepłym mlekiem. W drugim rondelku podgrzewamy 6 łyżek dowolnego dżemu. 3 żółtka dodajemy do mieszanki mleczno - chlebowej i mieszamy. Wymieszaną masę nakładamy do małych miseczek do 2/3 wysokości. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu są ścięte, ale lekko galaretowate w środku. Na wierzchu każdej porcji rozprowadzamy łyżkę ciepłego dżemu. Ubijamy białka z cukrem. Każdą porcję dekorujemy czapą z piany, posypujemy szczyptą cukru i wstawiamy z powrotem do piekarnika, do tej samej temperatury, na 10 – 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.