Delia  Smith

Krem karmelowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Krem karmelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag cukru

2 łyżki ciepłej wody

300 ml śmietanki

150 ml pełnotłustego mleka

4 jajka

łyżeczka esencji waniliowej

 

 

Przygotowanie:


Rondelek stawiamy na średnim ogniu i wsypujemy do niego 15 dag cukru. Kryształki cukru muszą się powolutku roztopić. Po mniej więcej 5-ciu minutach cukier zaczyna się roztapiać – wtedy zaczynamy go mieszać. Powinniśmy otrzymać karmel o kolorze ciemnego bursztynu – odrobinę ciemniejszy od płynnego miodu. Gasimy ogień, a do karmelu wlewamy dwie łyżki ciepłej wody. Uwaga – będzie pryskać! Przez chwilę energicznie mieszamy, a gdy bąble znikną – dwie trzecie karmelu wlewamy do naczynia do sufletów, pokrywając nim dno i boki. Rondelek z resztą karmelu stawiamy na małym ogniu. Wlewamy 300 mililitrów śmietanki i 150 mililitrów pełnotłustego mleka. Karmel mieszamy ze śmietaną, aż się połączą. Karmelową mieszankę wlewamy do czterech roztrzepanych jajek. Krem mieszamy i dodajemy łyżeczkę esencji waniliowej. Jeszcze raz mieszamy i wlewamy do przygotowanego naczynia, przy okazji przecedzając przez sitko, na wypadek, gdyby pozostały grudki nierozpuszczonego karmelu. Naczynie wstawiamy do blachy do pieczenia, na dno, do której wlewamy 3 centymetry gorącej wody. Wszystko razem wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni na godzinę i 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika sprawdzamy, czy jest gotowy, naciskając pośrodku palcem. Deser powinien być jędrny i sprężysty. Gdy całkowicie wystygnie, przykrywamy go folią i wstawiamy do lodówki – najlepiej na noc. Tuż przed podaniem luzujemy szerokim nożem boki kremu, oddzielając je od ścianek naczynia. Gdy boki deseru są luźne – przykrywamy naczynie talerzem i całość obracamy do góry nogami, a następnie mocno potrząsamy, aż krem się wysunie.

powrót

Podobne przepisy

Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.