MENU
Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Koszerne pulpety z piersi kurczaka

Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Lacjum (odc.5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:




Składniki
mielona pierś kurczaka
jajko
cynamon
biały mielony pieprz
sól
tarta bułka

Sos
oliwa
czosnek
seler naciowy
przecier pomidorowy (passata)

Przygotowanie
Na patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy i wkładamy czosnek. Dodajemy trochę blanszowanego wcześniej selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę. Następnie wlewamy przecier pomidorowy.
Do miseczki wbijamy całe jajko, dodajemy szczyptę cynamonu i białego pieprzu. Roztrzepujemy jajko razem z przyprawami. Następnie wkładamy do środka zmielone mięso, dodajemy trochę tartej bułki. Mieszamy wszystko dokładnie, odrobinę soląc. Z mięsnej masy formujemy pulpety, które wkładamy do przygotowanego wcześniej sosu. Dolewamy kilka łyżek wody i gotujemy przez kwadrans, maksymalnie przez dwadzieścia minut.

© Antonio Carluccio

skomentuj przepis >>