MENU
Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Klops

Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.24)

trudność: trudne

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
¼ szklanki (60 ml) tartej bułki
¼ szklanki (60 ml) mleka
1 średnia cebula, drobno posiekana
5 zmiażdżonych ząbków czosnku
1 jajko
3 łyżeczki (15 ml) uprażonych nasion kopru włoskiego
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżeczka (5 ml) pieprzu
¾ szklanki (175 ml) posiekanej natki
1 szklanka sosu MP
375 g mielonej wołowiny
375 g mielonej cielęciny
375 g mielonej wieprzowiny
relish milionerów

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. W dużej misce połączyć tartą bułkę i mleko. Wymieszać cebulę, czosnek, jajko, koper włoski, sól, pieprz, natkę z ½ szklanki (125 ml) sosu MP. Dodać bułkę z mlekiem i starannie wymieszać. Dodać mielone mięsa i delikatnie połączyć. Napełnić podłużną formę. Polać pozostałą połową szklanki (125 ml) sosu MP. Piec 1 godzinę i 10 minut, aż termometr do mięs pokaże 80 stopni C. Przed pokrojeniem odstawić na kwadrans. Podawać na gorąco z relishem milionerów.


Sos MP
1 szklanka (250 ml) octu balsamicznego
1 szklanka (250 ml) jabłkowego ostu winnego
¼ szklanki (60 ml) melasy
¼ szklanki (60 ml) syropu kukurydzianego
1/3 szklanki (75 ml) posiekanych szalotek
2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanego estragonu
1 łyżka stołowa (15 ml) papryki chipotle
½ łyżeczki (2 ml) świeżo mielonego pieprzu
½ łyżeczki (2 ml) pasty sambal
¼ szklanki (60 ml) posiekanych suszonych daktyli
¼ szklanki (60 ml) koncentratu pomidorowego
¼ szklanki (60 ml) brązowego cukru
1 łyżka stołowa (15 ml) sosu sojowego
1 ½ łyżeczki (7 ml) posiekanego czosnku
1 ½ łyżeczki (7 ml) pasty z tamaryndowca
1 łyżeczka (5 ml) musztardy Dijon
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
szczypta sody oczyszczonej

Przygotowanie
W dużej, stalowej misce połączyć wszystkie składniki, z wyjątkiem soli i sody. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć płomień i gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przed wlaniem do blendera przestudzić co najmniej 15 minut. Zmiksować na gładkie puree, przetrzeć przez gęste sitko. Dodać sól i sodę, co złagodzi kwasowość sosu.


Relish milionerów
2 duże ogórki, obrane, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę
1 duża, drobno posiekana cebula
1 mała, drobno posiekana, ostra papryczka chilli
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
¾ szklanki (175 ml) cukru
½ szklanki (125 ml) octu
2 łyżeczki (10 ml) nasion gorczycy
1 łyżeczka (5 ml) nasion selera
¼ łyżeczki (1 ml) mielonych goździków
½ łyżeczki (2 ml) kurkumy

Przygotowanie
Ogórka, cebulę i chilli wrzucić do dużej miski, posypać solą, odstawić na 30 minut, odcedzić.
Na dużym ogniu zagotować ocet, cukier, nasiona gorczycy i selera, goździki oraz kurkumę. Zmniejszyć płomień, dodać osączony ogórek, cebulę i chilli. Gotować 20 min, aż mieszanka zgęstnieje.


© Donna Dooher

skomentuj przepis >>