Delia  Smith

Klasyczny sos pomidorowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Klasyczny sos pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cebula

ząbek czosnku

pokrojone pomidory

garść liści bazylii

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na oliwie podsmażamy średnią, drobno posiekaną cebulę oraz duży, rozgnieciony ząbek czosnku. Po około pięciu minutach cebula nabierze jasnozłocistego koloru. Zwiększamy temperaturę i wrzucamy obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Dodajemy garstkę listków bazylii i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy doprowadzimy sos do wrzenia – zmniejszamy temperaturę i gotujemy go na maleńkim ogniu przez półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając.
W gotowym sosie jest bardzo mało płynu – mniej, niż jedna czwarta początkowej ilości. Na koniec dodajemy jeszcze 3 obrane, pokrojone pomidory, oraz świeżą bazylię i mieszamy.
Można go wzbogacać różnymi produktami: jeśli dodamy chilli – uzyskamy sos, zwany arrabbiata. Możemy wrzucić posiekaną włoską kiełbasę, lub mozzarellę, pokrojoną w drobną kostkę.

powrót

Podobne przepisy

Lasagne z rosołem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z czosnkiem, szpinakiem i chili
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti puttanesca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.