Delia  Smith

Klasyczny biszkopt


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Klasyczny biszkopt
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

15 dag miękkiego masła

15 dag cukru

3 całe jajka

pół łyżeczki esencji waniliowej

 

 

Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy z wysoka, by ją napowietrzyć. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem bardzo starannie ubijamy ręcznym mikserem – mieszamy co najmniej minutę. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#samanta

16.05.2011 12:27


zawiercie

CYTUJ

jako Analfabetę kuchennego dołują mnie przepisy z napisem MĄKA ale jaka???????? I takie receptury NIE KOMPLETNE odstraszają od kuchni...

#Mantu

24.03.2011 10:36


CYTUJ

Pozwolę sobie zauważyć, że klasyczny biszkopt nie wspiera się na sodzie i proszku, lecz na doskonale ubitych białkach.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.