Kylie Kwong

Kalafior pod kruszonką


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kalafior pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średni kalafior

115 g + 1 łyżka masła

¾ szklanki mąki

sól

pieprz

2 garście płatków owsianych

150 g tartego cheddara

2 duże pomidory

3 – 4 gałązki świeżego tymianku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Podziel kalafiora na różyczki, głąb pokrój na nieduże kawałki i ugotuj wszystko na parze w 10 minut, żeby został lekko twardawy. 115 g masła stop i odstaw, żeby nieco przestygło. Zmieszaj w misce mąkę, płatki owsiane i starty ser, dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie powoli wlewaj stopione masło, aż kruszonka będzie miała odpowiednią grudkowatą konsystencję. Przełóż ugotowany kalafior do naczynia do zapiekania, pokrój pomidory na plasterki i rozłóż na kalafiorze. Podziel łyżkę masła na kawałeczki i rozłóż na warzywach. Posyp pomidory listkami tymianku, szczyptą soli i pieprzu. Rozłóż kruszonkę na wierzchu i wstaw zapiekankę do piekarnika na 20 – 30 min.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) melon z prosciutto
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tartinki z foie gras
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Jajka w sosie winnym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.