Sophie Grigson

Kaczka z czereśniami i miętą


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kaczka z czereśniami i miętą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kacze piersi z tłuszczem i skórą

sól

pieprz

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina Cabernet Sauvignon

250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

1½ łyżki dżemu z czerwonej porzeczki

sól

pieprz

2 garście wydrylowanych ciemnych czereśni

garść pokrojonych w paseczki świeżych liści mięty

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Kacze piersi umyć i ponakłuwać widelcem od strony skóry. Oprószyć mięso solą i pieprzem od strony skóry, a z drugiej strony – tylko pieprzem, żeby sól nie wyciągała z niego soków. Położyć kacze piersi na średnio rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, skórą do dołu. Gdy zacznie się wysmażać tłuszcz, zwiększyć ogień. Smażyć kilka minut, aż skóra zbrązowieje, a tłuszcz się wysmaży. Przełożyć mięso na niewielką blachę, skórą do góry i wstawić do nagrzanego piekarnika na 7-12 min.
Na patelnię z tłuszczem wysmażonym z kaczki wlać wino i gotować je, aż jego objętość zmniejszy się do 1/3. Następnie wlać na patelnię bulion i gotować, aż odparuje, a sos zacznie gęstnieć. Wyjąć kaczkę z piekarnika. Do sosu dodać dżem porzeczkowy i wymieszać. Doprawić sos szczyptą soli i pieprzem.
Dodać czereśnie i podgrzać, nie gotując, żeby nie zrobiły się bardzo miękkie i żeby nie straciły aromatu. Dodać pokrojone liście mięty.

powrót

Podobne przepisy

Marynowana pierś z kurczaka
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Kacze piersi
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Kaczka duszona w occie balsamicznym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.