Antonio  Carluccio

Jagnięcina w winie marsala


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sycylia (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Jagnięcina w winie marsala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łopatka jagnięca

mąka

oliwa do smażenia

dziki koper włoski (można użyć też zwykłego kopru włoskiego)

czosnek

wino marsala

 

 

Przygotowanie:


Filety z łopatki jagnięcej obtaczamy w mące i smażymy na bardzo mocno rozgrzanej oliwie. Mięso powinno obsmażyć się z obu stron. Wyjmujemy mięso i na patelnię wkładamy pokrojony koper włoski (jego zieloną część), czosnek i wlewamy oliwę. Wlewamy także wino marsala. Do powstałego sosu wkładamy z powrotem filety jagnięce i smażymy po pięć minut z każdej strony. Jeśli mięso wydaje się zbyt suche, możemy dolać jeszcze trochę wina. Doskonałym dodatkiem do jagnięciny są fungi trifolati – plasterki borowików podsmażone na oliwie z dodatkiem, czosnku i pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.