Jennifer  Paterson

Jabłkowy zawijaniec


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Jabłkowy zawijaniec
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

40 g miękkiego masła

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj składniki wypełnienia i odstaw na noc pod przykryciem. Osącz jabłka, zachowując sok. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, zrób w mące spory dołek i umieść tam masło oraz wbij jajka. Końcami palców delikatnie wymieszaj składniki, dodając stopniowo 200 ml zachowanego soku z jabłek. Otrzymaną elastyczną masę odstaw na 2 godziny. Następnie rozwałkuj ciasto jak najcieniej i przełóż na obrus posypany mąką, rozłożony na dużym stole. Poczynając od środka ostrożnie rozciągaj ciasto dłońmi aż będzie miało grubość bibułki papierosowej. Pozwól ciastu i sobie odpocząć przez jakąś godzinę. Rozprowadź delikatnie stopione masło na powierzchni ciasta, posyp równomiernie cukrem, ułóż dobrze osączone jabłka i zwiń w rulon, a następnie uformuj z niego dość ciasnego ‘ślimaka’. Pozostały z osączenia sok rozmieszaj w roztrzepanym jajku i rozprowadź po wierzchu ciasta. Piecz 50-55 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190oC.

powrót

Podobne przepisy

Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciastka arabskie bazbuse
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.