Emeril Lagasse

Indyk w stylu cajun


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

Indyk w stylu cajun
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki sosu Worcestershire

1 łyżka sosu z kraba i krewetek

¼ szklanki jabłkowego cydru

¾ szklanki miodu

330 ml ciemnego piwa

1 łyżka soli

1 łyżka ziela angielskiego

½ szklanki kreolskiej mieszanki przypraw

¼ łyżeczki pieprzu kajeńsiego

½ szklanki oliwy z oliwek

¼ szklanki drobno posiekanego czosnku

1 indyk (4,5-5,5 kg)

1 łyżeczki soli

2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1-2 szklanki bulionu drobiowego

 

 

Przygotowanie:


W blenderze umieścić sos Worcestershire, sos z kraba i krewetek, cydr, miód, piwo, ziele angielskie, kreolską mieszankę przypraw. Miksować przez 5 minut, aż mikstura będzie miała gładką konsystencję. Przygotowaną w ten sposób marynatą napełnić dużą strzykawkę i wstrzyknąć jej zawartość w okolice piersi, udek i skrzydełek. Kilkukrotnie powtórzyć tę czynność zużywając przy tym nie więcej niż 2/3 marynaty. Rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni. Brytfankę wyłożyć folią aluminiową. Przyprawić indyka solą i pieprzem następnie przełożyć go do brytfanki. Natrzeć indyka resztą marynaty. Piec przez 30 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i do brytfanki dolać 1 szklankę bulionu. Piec do momentu, w którym temperatura w najgrubszym miejscu wyniesie 82 stopnie, a skóra nabierze złocistego koloru. (Jeśli skóra indyka zbyt szybko się zarumieni należy delikatnie przykryć go folią aluminiową. Jednocześnie można dodać trochę więcej bulionu, tak aby indyk się nie przypalił). Po wyjęciu z piekarnika indyka odstawić przed podaniem na 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Kulki drobiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.