Delia  Smith

Herbatniki czekoladowo-migdałowe


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Herbatniki czekoladowo-migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 dag masła

7 dag cukru damerara

łyżka syropu cukrowego

10 dag mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli

10 dag płatków owsianych

4 dag siekanych migdałów

drobno pokrojona ciemna czekolada

 

 

Przygotowanie:


Masło, cukier i syrop podgrzewamy w rondelku, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy, mieszamy z płatkami, połową migdałów i czekolady. Sypkie składniki łączymy z masłem. Mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Formujemy ciasteczka. Posypujemy pozostałą czekoladą i migdałami. Pieczemy kwadrans w temperaturze 160 stopni. Migdały i czekoladę można zastąpić rodzynkami i orzechami laskowymi, morelami i orzechami pecan, suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi itp.

powrót

Podobne przepisy

Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.