Antony Worrall Thompson

Harissa


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Harissa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

115 g suszonych papryczek chili (tych średniej wielkości

z warzywniaka a nie ze sklepów z orientalnym jedzeniem)

namoczonych na noc

8 ząbków czosnku

½ łyżki mielonych nasion kolendry

1 łyżka mielonego kminu

2 łyżki posiekanych listków mięty

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

½ łyżki soli kamiennej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka cukru

2 łyżki oliwy extra virgin

 

 

Przygotowanie:


Na małym ogniu gotować papryczki w niewielkiej ilości wody przez dwie minuty, zdjąć z ognia i odstawić na godzinę do moczenia. Odcedzić. Wraz z pozostałymi składnikami zmiksować w blenderze na gładką pastę. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się nasion. Przełożyć do wysterylizowanego słoiczka. Na wierzch nalać cienką warstewkę oliwy, aby zabezpieczyć harissę przed dostępem powietrza. Przechowywać w lodówce. Po każdym użyciu uzupełnić oliwę na wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pesto kolendrowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.