Bill Granger

Grillowany kurczak w tajskiej marynacie


Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Grillowany kurczak w tajskiej marynacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kurczak

2-3 limonki

świeża kolendra

2-3 ząbki czosnku

łyżka ziaren czarnego pieprzu

2 łyżki soli morskiej

3 łyżki oliwy

 

 

Przygotowanie:


Zmiksować sok z limonek, grubo pokrojone liście kolendry, obrane ząbki czosnku, ziarna czarnego pieprzu i sól oraz oliwę. Z kurczaka usunąć kręgosłup, przeciąć tuszkę na pół i zgnieść, aby kawałki były bardziej płaskie. Połówki kurczaka nawlec na patyczki do szaszłyków, uprzednio moczone przez godzinę w wodzie (dzięki temu nie będą się paliły). Ostrym nożem ponacinać mięso na udkach i na piersiach. Wetrzeć marynatę w kurczaka, owinąć folią i wstawić do lodówki. Zostawić na przynajmniej pół godziny. Piec na grillu z obu stron około 30 minut, przed podaniem pokropić sokiem z limonki i posypać solą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.