Antony Worrall Thompson

Gołębie smażone w głębokim tłuszczu


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

dwa gołębie (lub małe kurczaki)

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać składniki marynaty. Sprawić gołębie—odciąć szyjki i skrzydełka, wyciąć ostrym nożem kręgosłup. Ułożyć gołębia na blacie i przycisnąć dłonią, aż będzie słychać chrupnięcie. Pousuwać żeberka. Zrobić nacięcia w skórze pod udkami (w pachwinie), podwinąć udka i ich końce wsunąć w nacięcia. Włożyć gołębie do marynaty, zostawić na noc. Na maśle zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szafran, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny i bulion. Odparować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Gołębie obtaczać najpierw w jajku, a potem w mące z imbirem. Smażyć w głębokim oleju (około 6-8 minut, dłużej, jeśli używamy kurcząt). Ułożyć na talerzu, posypać posiekaną zieleniną i polać sosem dookoła. Można je podawać z ryżem na sypko lub z frytkami.

powrót

Podobne przepisy

Nóżki kurczaka z kiszonymi cytrynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zawijas drobiowy duszony w pomidorach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.