Antony Worrall Thompson

Gołębie smażone w głębokim tłuszczu


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

dwa gołębie (lub małe kurczaki)

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać składniki marynaty. Sprawić gołębie—odciąć szyjki i skrzydełka, wyciąć ostrym nożem kręgosłup. Ułożyć gołębia na blacie i przycisnąć dłonią, aż będzie słychać chrupnięcie. Pousuwać żeberka. Zrobić nacięcia w skórze pod udkami (w pachwinie), podwinąć udka i ich końce wsunąć w nacięcia. Włożyć gołębie do marynaty, zostawić na noc. Na maśle zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szafran, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny i bulion. Odparować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Gołębie obtaczać najpierw w jajku, a potem w mące z imbirem. Smażyć w głębokim oleju (około 6-8 minut, dłużej, jeśli używamy kurcząt). Ułożyć na talerzu, posypać posiekaną zieleniną i polać sosem dookoła. Można je podawać z ryżem na sypko lub z frytkami.

powrót

Podobne przepisy

Bitki wieprzowe duszone z cebulką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Grillowany kurczak w tajskiej marynacie
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Szybki pieczony kurczak z frytkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.