Gnocchi

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120g masła

1 l chudego mleka

300g mąki semoliny

6 jajek

1 łyżeczka soli

130g startego sera

szczypta gałki muszkatołowej

odrobina pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Do dużego rondla włóż masło i zalej mlekiem, dodaj łyżeczkę soli, startą gałkę muszkatołową i odrobinę pieprzu. Całość podgrzej na małym ogniu. Jak się zagotuje, wsyp semolinę. Gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od brzegów rondla. Im więcej odparujesz płynu, tym delikatniejsze wyjdą gniocchi. Następnie wbijaj po kolei jajka i dokładnie wymieszaj każde wbite jajko, zanim wbijesz następne. Na koniec dodaj ser. Masę przełóż do brytfanny i rozsmaruj tak, aby miała pół centymetra grubości. Odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 240ºC. Z masy powykrawaj szklanką krążki i poukładaj je na zakładkę w wysmarowanej masłem brytfannie. Posyp po wierzchu startym serem i wstaw do piekarnika na 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Sos surowy z różnymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe cannelloni z pastą  fasolową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Pasta primavera
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.