Donna Dooher

Glazura bourbonowa


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Glazura bourbonowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek

2 posiekane szalotki

2 zmiażdżone ząbki czosnku

2 szklanki (500 ml) brązowego cukru

¾ szklanki (175 ml) octu balsamicznego

½ szklanki (125 ml) czerwonego wina

½ szklanki (125 ml) cydru

2 łyżeczki (10 ml) ziaren zielonego pieprzu

1 listek laurowy

1 szklanka (250 ml) obranych ze skóry i pestek

posiekanych pomidorów

½ szklanki (125 ml) posiekanej czerwonej papryki

5 gałązek natki

3 łyżki stołowe (45 ml) sosu sojowego

3 łyżki stołowe (45 ml) bourbonu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić szalotki oraz czosnek. Nie rumienić. Dodać cukier, ocet, wino cydr, pieprz, listek laurowy, pomidory, paprykę, natkę i sos sojowy. Gotować, aż połowa płynów odparuje.
Przecedzić i dodać bourbon. Podawać na ciepło do pieczonego schabu lub kotletów.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Wielki, australijski burger
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Masa czekoladowa – ganache
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Rozgrzewająca owsianka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.