Anna Olson

Galaretka z porto


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Galaretka z porto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki czerwonego porto

3 szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny

1 pomarańcza

3 goździki

2 ziarna czarnego pieprzu

½ łyżeczki ziaren kolendry

2 kawałki kory cynamonowej

1 opakowanie płynnych pektyn

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać w rondlu porto, cukier, sok cytrynowy, przekrojoną na pół pomarańczę i przyprawy do temperatury wrzenia. Gdy tylko zawrze, przecedzić płyn przez sitko, wlać z powrotem do rondla i dodać do niego pektyny, stale energicznie mieszając. Ponownie zagotować, zdjąć z ognia, przelać do wygotowanych słoiczków i ostudzić. Wstawić na noc do lodówki, żeby galaretka się ścięła. Podawać z serami lub kruchym ciastem z serem pleśniowym.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Dip ze słodkimi pałeczkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc.16)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle czekoladowo-marcepanowe:
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.