Anna Olson

Galaretka z porto


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Galaretka z porto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki czerwonego porto

3 szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny

1 pomarańcza

3 goździki

2 ziarna czarnego pieprzu

½ łyżeczki ziaren kolendry

2 kawałki kory cynamonowej

1 opakowanie płynnych pektyn

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać w rondlu porto, cukier, sok cytrynowy, przekrojoną na pół pomarańczę i przyprawy do temperatury wrzenia. Gdy tylko zawrze, przecedzić płyn przez sitko, wlać z powrotem do rondla i dodać do niego pektyny, stale energicznie mieszając. Ponownie zagotować, zdjąć z ognia, przelać do wygotowanych słoiczków i ostudzić. Wstawić na noc do lodówki, żeby galaretka się ścięła. Podawać z serami lub kruchym ciastem z serem pleśniowym.

powrót

Podobne przepisy

Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Galaretka hibiskusowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.