Emeril Lagasse

Fasolka w stylu kreolskim z kiełbasą andouille i ryżem


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Fasolka w stylu kreolskim z kiełbasą andouille i ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju roślinnego

1 golonka obrana ze skóry i ponacinana

1 szklanka posiekanej cebuli

½ szklanka posiekanego selera naciowego

½ szklanki posiekanej papryki

2 liście laurowe

3 gałązki świeżego tymianku

1 łyżka posiekanego czosnku

500 g wcześniej namoczonej fasoli*

8-10 szklanek bulionu drobiowego lub wody

sól

pieprz kajeński do smaku

500 g kiełbasy andouille lub kiełbasy wieprzowej pokrojonej na niewielkie kawałki

gotowany ryż do podania

pikantny sos do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać olej na patelni. Dodać golonkę, cebulę, seler i paprykę. Smażyć mieszając przez około 5 minut. Dodać liście laurowe, tymianek i czosnek. Smażyć mieszając przez kolejne 2 minuty. Następnie dodać fasolę oraz bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować przez 2 godziny od czasu do czasu mieszając aż fasola zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym momencie można wyjąć golonkę i albo pokroić ją na kawałki i z powrotem dołożyć do fasoli, albo nie dodawać jej już w ogóle. Dodać kiełbasę i gotować mieszając sporadycznie przez nie więcej niż 1 godzinę*. Wybrać liście laurowe i gałązki tymianku. Podawać z białym ryżem i pikantnym sosem wedle uznania.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.