Jennifer  Paterson

Fasola z boczkiem „hoppin’ John"


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Fasola z boczkiem „hoppin’ John
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g drobnej fasoli (najlepiej czarno nakrapianej)

225 g boczku

pokrojonego na nieduże kawałki

1 drobno posiekana średnia cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

4 pomidory pozbawione skórek

bez pestek

posiekane

1 liść laurowy

szczypta tymianku

2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

150 g długoziarnistego ryżu

 

 

Przygotowanie:


Namocz fasolę przez noc w zimnej wodzie, osącz, włóż do rondla i zalej zimną wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj intensywnie 10 minut, następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj przez ok. 1 godzinę. Usmaż boczek i odstaw. Usmaż cebulę i czosnek na pozostałym po boczku tłuszczu do miękkości tak, by nie zbrązowiały, a następnie dodaj pomidory i smaż delikatnie przez 1 minutę.
Wymieszaj ugotowaną fasolę z cebulą, czosnkiem, pomidorami, boczkiem, liściem laurowym, tymiankiem, pieprzem czarnym i kajeńskim, i ewentualnie dopraw solą do smaku. Duś wszystko 20 min, aż woda odparuje. Równocześnie ugotuj ryż i dodaj do fasolowej mieszaniny. Przełóż wszystko na półmisek.

powrót

Podobne przepisy

Puree z ziemniaków
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Frytki z marchwi
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.