Delia  Smith

Egzotyczna, tunezyjska sałatka z bakłażanów


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Egzotyczna, tunezyjska sałatka z bakłażanów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

70 dag bakłażanów

70 dag pomidorów

30 dag cebuli

duże chilli

4 ząbki czosnku

kmin rzymski

ziele angielskie

3 czubate łyżki posiekanej kolendry

3 łyżki posiekanej mięty

 

 

Przygotowanie:


Bakłażany kroimy razem ze skórą w centymetrową kostkę i wrzucamy do durszlaka. Przesypujemy łyżką soli i przykrywamy talerzykiem, który obciążamy. Po godzinie bakłażany puszczą sok. Na blacie rozkładamy ściereczkę. Kawałki bakłażanów mocno wyciskamy. Odciśnięte warzywo starannie osuszamy w ściereczce. Wrzucamy kawałki do miski, polewamy łyżką oliwy i dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza. Poniżej, na drugiej blasze wstawiamy obrane ze skóry i przekrojone na pół pomidory. Warzywa pieczemy 25 minut. W międzyczasie dusimy posiekaną cebulę, chilli i czosnek. Gdy cebula zmięknie – dodajemy uprażone i roztarte w moździerzu przyprawy: kmin rzymski i ziele angielskie. Do cebuli wrzucamy upieczone bakłażany oraz pomidory, pokrojone na kawałki. Doprawiamy do smaku. Dodajemy 2/3 zieleniny – resztę wykorzystamy później jako przybranie. Sałatkę przekładamy na salaterkę, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Najlepsza jest po paru dniach, gdy wszystkie aromaty dobrze się wymieszają.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.