Anna Olson

Dżem truskawkowy


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Dżem truskawkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg truskawek

4 szklanki cukru

1/3 szklanki soku z cytryny

15 g masła

 

 

Przygotowanie:


Truskawki umyć i obrać z szypułek. Wrzucić do dużego rondla, wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Postawić na średnim ogniu. Rozgnieść owoce tłuczkiem do ziemniaków i wymieszać. Doprowadzić zawartość rondla do wrzenia i dodać masło. Gotować ok. 10 – 20 minut, od czasu do czasu sprawdzając gęstość dżemu (wylać na talerzyk łyżkę gorącego dżemu i przechylić; dżem powinien spływać, pozostawiając grubą warstewkę). Zdjąć z ognia i odszumować.
Przełożyć dżem do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików, zostawiając nieco miejsca u góry. Zakręcić pokrywki i wstawić słoiki do garnka z wrzącą wodą. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć słoiki, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do ok. 1 roku. Dżem można również przełożyć do plastikowych pojemników i zamrozić.

powrót

Podobne przepisy

Papryka marynowana
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Fasolka szparagowa po bretońsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Marmolada pomarańczowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mus jabłkowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.