Delia  Smith

Duszony stek w maderze z pięcioma rodzajami grzybów


Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszony stek w maderze z pięcioma rodzajami grzybów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg wołowiny do duszenia

2 średnie cebule

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek do smażenia

1 listek laurowy

kilka gałązek świeżego tymianku

sól i pieprz

10 dag pieczarek dużych

10 dag pieczarek brązowych

15 g suszonych prawdziwków

17 dag boczniaków niebieskich i żółtych

17 dag grzybów shitake

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka masła

 

 

Przygotowanie:


Pokrojone w grube plastry mięso i pokrojone na cząstki cebule obsmażamy w oliwie i przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy, aż połączy się z tłuszczem, a następnie powoli dodajemy płyn z grzybów i wino, ciągle mieszając. Do sosu wrzucamy mięso i cebulę wraz z sokami, dodajemy listek laurowy i tymianek, doprawiamy solą oraz pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy i wstawiamy na 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni Celsjusza. Po tym czasie dodajemy drugą porcję grzybów – brązowe i duże pieczarki. Obtaczamy grzyby w sosie i polewamy je nim. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne półtorej godziny.
Tuż przed podaniem podsmażamy na maśle zmiażdżony zabek czosnku i wrzucamy grzyby shitake i mieszane boczniaki. Większe grzyby kroimy, ale zostawiamy też kilka w całości – dla ozdoby. Smażymy je w czosnkowym maśle przez 2 minuty.
Podajemy stek obłożony grzybami i polany sosem.

powrót

Podobne przepisy

Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Potrawka wołowa w piwie po trydencku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.