Kylie Kwong

Duszona ośmiornica we francuskim stylu


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska, Kuchnia francuska

Duszona ośmiornica we francuskim stylu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg ośmiornica

10 ząbków czosnku

5 cm kawałek imbiru

z grubsza posiekany

1 łyżka soli morskiej

½ filiżanki octu z sherry (1 filiżanka = 250ml)

1/3 filiżanki oliwy

¼ filiżanki miodu

3 średniej wielkości marchewki

3 gałązki selera

1 filiżanka oliwy

dodatkowo

6 cm kawałek imbiru

pokrojony w plasterki

8 cebulek dymek

pokrojonych w ćwiartki

1 mały fenkuł

pokrojony wzdłuż na cienkie plasterki

150 g boczku

pokrojonego w kostkę

1 łyżka soli morskiej

dodatkowo

kilka gałązek tymianku

¼ filiżanki ciemnego cukru

1/3 filiżanki czerwonego wina

 

 

Przygotowanie:


Sprawić ośmiornicę, odciąć macki i głowę. Odciąć dziób, wywrócić tuszkę na drugą stronę. Usunąć zbiorniczek z barwnikiem i wnętrzności. Zdjąć skórę z głowy i macek pod bieżącą wodą. Wypłukać, osuszyć, przeciąć na pół. W moździerzu rozetrzeć czosnek i pokrojony imbir z solą. Dodać ocet i oliwę. Włożyć ośmiornicę do miski, dodać drobno posiekany czosnek z miodem. Wymieszać rękoma. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Obrać marchewki pokroić wzdłuż w ćwiartki, pokroić na plasterki. Gałązki selera przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. W patelni z grubym dnem rozgrzać dodatkową oliwę, dodać pokrojony w plasterki imbir, marchewki, selera, cebulki, fenkuł, boczek i dodatkową sól. Smażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Zmniejszyć płomień i smażyć przez kolejne 10 minut. Dodać tymianek i cukier, smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 2 minuty. Odsączyć ośmiornicę z marynaty, marynatę odstawić. Dołożyć ośmiornicę na patelnię i smażyć na dużym ogniu. Wlać marynatę oraz wino, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu, około 45 minut, aż ośmiornica będzie miękka.

powrót

Podobne przepisy

Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.