Gary  Rhodes

Duszona biała fasola


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Duszona biała fasola
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cebula

posiekana

2 plasterki boczku wędzonego

pokrojone w kostkę

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

8 świeżych liści bazylii

1 liść laurowy

100 g suszonej fasoli „Jaś”

600-900 ml bulionu z kurczaka

2 pomidory

obrane

z usuniętymi nasionami

pokrojone w kostkę

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Podduś cebulę i boczek na maśle i oliwie, w naczyniu, które można wstawić do piekarnika. Dodaj czosnek, bazylię, liść laurowy i fasolę. Zalej 600 ml bulionu z kurczaka, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° C. Piecz przez 1-1,5 godziny, aż fasola będzie miękka. Dolej bulionu jeżeli będzie go za mało. Kiedy fasola będzie gotowa, stworzy gęsty sos. Dodaj pomidory, sól i pieprz.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Ziemniaki puree
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłka z miętą i majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.