Rick Stein

Dorsz w piwie z bekonem i kapustą


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Dorsz w piwie z bekonem i kapustą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kapusta

olej roślinny

bekon

pół cebuli

piwo

dorsz

 

 

Przygotowanie:


Blanszować kapustę we wrzątku. Woda z kapustą musi się jedynie zagotować. Następnie przełożyć kapustę do lodowato zimnej wody i zostawić przez chwilę. W rondlu rozgrzać kilka sporych łyżek stołowych zwykłego oleju roślinnego i dodać pokrojony bekon. Mieszać do czasu, kiedy nabierze złocisto-brązowego koloru. Dodać pół, średniej wielkości cebuli, następnie kapustę, piwo, wywar z kurczaka (około jednej czwartej litra) trochę soli, i dusić wszystko przez 5 do 10 minut. 20 minut przed wstawieniem ryby do piekarnika należy ją posolić. Na patelni rozpuścić trochę masła i posmarować nim rybę. Dzięki niemu ryba uzyska złocisto - brązowy kolor i chrupiącą skórkę. Następnie włożyć do piekarnika na około 7 minut. Podawać z wcześniej przygotowaną duszoną kapustą z bekonem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.