Delia  Smith

Deser „mont blanc”


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.3
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

Deser „mont blanc”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 białka z jajek

10 dag cukru

puree kasztanowe

ser Mascarpone

twarożek

esencja waniliowa

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


2 białka ubijamy na sztywną pianę, następnie – wciąż ubijając – stopniowo dodajemy 10 dag cukru, najlepiej nierafinowanego. Formujemy 8 okrągłych bez z wgłębieniem pośrodku. Pieczemy je pół godziny w 140° Celsjusza, poczym wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim bezy do całkowitego wystygnięcia. W każde wgłębienie nakładamy łyżkę słodzonego puree z kasztanów. Na kasztanową masę kładziemy łyżkę serka Mascarpone, wymieszanego ze świeżym twarożkiem, esencją waniliową i cukrem – a ponieważ deser nazywa się Mont Blanc – przed podaniem oprószamy go „śniegiem”, czyli cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

18.03.2016 16:46

CYTUJ

Taki deser pasuje mi do kawy idealnie! Chciałabym zrobić coś w tym stylu, ale nie mam wystarczającej ilości składników. Mam masę z helio orzechową z kawałeczkami orzeszków i mam składniki na biszkopt.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.