Delia  Smith

Deser „mont blanc”


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.3
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

Deser „mont blanc”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 białka z jajek

10 dag cukru

puree kasztanowe

ser Mascarpone

twarożek

esencja waniliowa

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


2 białka ubijamy na sztywną pianę, następnie – wciąż ubijając – stopniowo dodajemy 10 dag cukru, najlepiej nierafinowanego. Formujemy 8 okrągłych bez z wgłębieniem pośrodku. Pieczemy je pół godziny w 140° Celsjusza, poczym wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim bezy do całkowitego wystygnięcia. W każde wgłębienie nakładamy łyżkę słodzonego puree z kasztanów. Na kasztanową masę kładziemy łyżkę serka Mascarpone, wymieszanego ze świeżym twarożkiem, esencją waniliową i cukrem – a ponieważ deser nazywa się Mont Blanc – przed podaniem oprószamy go „śniegiem”, czyli cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Banany w mleku kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

18.03.2016 16:46

CYTUJ

Taki deser pasuje mi do kawy idealnie! Chciałabym zrobić coś w tym stylu, ale nie mam wystarczającej ilości składników. Mam masę z helio orzechową z kawałeczkami orzeszków i mam składniki na biszkopt.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.