Delia  Smith

Deser „mont blanc”


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.3
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

Deser „mont blanc”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 białka z jajek

10 dag cukru

puree kasztanowe

ser Mascarpone

twarożek

esencja waniliowa

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


2 białka ubijamy na sztywną pianę, następnie – wciąż ubijając – stopniowo dodajemy 10 dag cukru, najlepiej nierafinowanego. Formujemy 8 okrągłych bez z wgłębieniem pośrodku. Pieczemy je pół godziny w 140° Celsjusza, poczym wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim bezy do całkowitego wystygnięcia. W każde wgłębienie nakładamy łyżkę słodzonego puree z kasztanów. Na kasztanową masę kładziemy łyżkę serka Mascarpone, wymieszanego ze świeżym twarożkiem, esencją waniliową i cukrem – a ponieważ deser nazywa się Mont Blanc – przed podaniem oprószamy go „śniegiem”, czyli cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

18.03.2016 16:46

CYTUJ

Taki deser pasuje mi do kawy idealnie! Chciałabym zrobić coś w tym stylu, ale nie mam wystarczającej ilości składników. Mam masę z helio orzechową z kawałeczkami orzeszków i mam składniki na biszkopt.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.