Anna Olson

Dekadenckie trufle czekoladowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dekadenckie trufle czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki śmietany kremówki

255 g czekolady deserowej

posiekanej

2 łyżeczki brandy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miętowego lub migdałowego lub pomarańczowego lub kokosowego lub rumowego

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać śmietanę, nie doprowadzając jej do wrzenia i zalać posiekaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się rozpuści. Dodać wybrany ekstrakt oraz brandy i ostudzić do temperatury pokojowej. Wymieszać trzepaczką, żeby czekoladowa masa zrobiła się puszysta i schłodzić przez 1 godzinę, żeby masa truflowa się zestaliła. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zanurzyć dłonie w zimnej wodzie. Nabierać zimną czekoladową masę łyżeczką albo małą łyżką do lodów, toczyć z niej niewielkie kulki i układać na blasze. Wstawić do zamrażalnika na 30 min.
Stopić czekoladę, wysypać sproszkowane kakao i cukier-puder na talerzyki. Część kulek zanurzać
w płynnej czekoladzie i odkładać z powrotem na blachę, a część obtoczyć w kakao albo cukrze-pudrze.

powrót

Podobne przepisy

Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

#violet

28.07.2011 19:47


Rzeszów

CYTUJ

POLECAM!
Bardzo prosty przepis a efekt oszałamiający.
Użyłam rumu zamiast brandy i ekstraktu śmietankowego :).
Rada: podczas robienia kulek czekolada roztapia się i pralinki robią się maziste, użyłam lateksowych rękawiczek, które ograniczyły ciepło rąk ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.