Anna Olson

Dekadenckie trufle czekoladowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dekadenckie trufle czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki śmietany kremówki

255 g czekolady deserowej

posiekanej

2 łyżeczki brandy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miętowego lub migdałowego lub pomarańczowego lub kokosowego lub rumowego

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać śmietanę, nie doprowadzając jej do wrzenia i zalać posiekaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się rozpuści. Dodać wybrany ekstrakt oraz brandy i ostudzić do temperatury pokojowej. Wymieszać trzepaczką, żeby czekoladowa masa zrobiła się puszysta i schłodzić przez 1 godzinę, żeby masa truflowa się zestaliła. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zanurzyć dłonie w zimnej wodzie. Nabierać zimną czekoladową masę łyżeczką albo małą łyżką do lodów, toczyć z niej niewielkie kulki i układać na blasze. Wstawić do zamrażalnika na 30 min.
Stopić czekoladę, wysypać sproszkowane kakao i cukier-puder na talerzyki. Część kulek zanurzać
w płynnej czekoladzie i odkładać z powrotem na blachę, a część obtoczyć w kakao albo cukrze-pudrze.

powrót

Podobne przepisy

Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

#violet

28.07.2011 19:47


Rzeszów

CYTUJ

POLECAM!
Bardzo prosty przepis a efekt oszałamiający.
Użyłam rumu zamiast brandy i ekstraktu śmietankowego :).
Rada: podczas robienia kulek czekolada roztapia się i pralinki robią się maziste, użyłam lateksowych rękawiczek, które ograniczyły ciepło rąk ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.