Curtis Stone

Curry z łopatki jagnięcej


Przepis z programu Surfing po menu 4 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry z łopatki jagnięcej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łopatka jagnięca okrojona z tłuszczu

2 łyżki [sklep 397]kurkumy[/sklep]

3 cm kawałek świeżego imbiru

starty na tarce

3 ząbki czosnku

rozgniecione

woda

1 [sklep 341]liść laurowy[/sklep]

1 laska [sklep 313]cynamonu[/sklep]

4 goździki

6 strączków zielonego kardamonu

zgniecionych

2 cebule

pokrojone w plastry

400 g puszka krojonych pomidorów

2 łyżeczki kminu rzymskiego

rozgniecionego

3 łyżeczki nasion [sklep 394]kolendry[/sklep]

rozgniecionych

2 zielone chili

przekrojone na pół

garść świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Obkrojoną jagnięcinę nasmaruj kurkumą, czosnkiem i imbir, umieść w naczyniu do zapiekania i wlej 3 szklanki wody. Z mąki i wody zagnieć ciast i uformuj z niego wałek. Obłóż ciastem brzeg naczynia i szczelnie przykryj pokrywką. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 3 godziny w 150ºC.
Wrzuć składniki na pastę curry do młynka na przyprawy lub malaksera i zmiksuj na drobno. Odstaw na bok. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć liść laurowy, cynamon, goździki i kardamon i smaż do momentu aż zaczną wydzielać aromat. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i smaż do miękkości. Dorzuć pomidory i smaż przez 5-10 minut. Następnie dodaj zmielony kmin rzymski, kolendrę i połówki chili i duś przez kolejne 5 minut. Dodaj pastę curry i gotuj całość przez 5 minut. Wyjmij mięso z garnka. Uważaj na gorącą parę, która jest w środku. Usuń kości i nadmiar tłuszczu, dodaj do sosu curry razem z płynem z garnka. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą i jaśminowym ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.