Anna Olson

Creme caramel z kardamonem


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme caramel z kardamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki słodzonych wiórków kokosowych

2 szklanki cukru

2 łyżki wody

6 jajek

2 szklanki mleka

1 szklanka mleka kokosowego

3 łyżki mąki

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

1 łyżeczka mielonego kardamonu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wysypać wiórki kokosowe na blachę i prażyć 6-8 minut, w trakcie pieczenia raz przemieszać. Wyjąć wiórki z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i zmiksować pulsacyjnie do konsystencji bułki tartej. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190°C.
Na patelnię wsypać 1 szklankę cukru, wlać 2 łyżki dookoła brzegów cukru, stopić cukier na dużym ogniu i podgrzewać do uzyskania złocistego koloru, co potrwa ok. 3 4 minut. Przelać karmel do okrągłej foremki o średnicy 23 cm. Przechylając foremkę rozprowadzić karmel po całym dnie. Wstawić foremkę z karmelem do większej, głębokiej blachy. W dużej misce umieścić pozostałą szklankę cukru, mleko, mleko kokosowe, mąkę, wiórki kokosowe, ekstrakt wanilii i kardamon i wymieszać trzepaczką. Dodać jajka i dobrze wymieszać trzepaczką. Przelać masę do foremki z karmelem. Zanieść do piekarnika. Do głębokiej blachy wlać tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości foremki z crème caramel i ostrożnie wstawić całość do piekarnika. Piec 50-60 minut, aż masa się równomiernie zetnie (sprawdzić patyczkiem, powinien być czysty). Wyjąć blachę z piekarnika, wyjąć foremkę z kąpieli wodnej i studzić przez 30 minut. Deser można też podawać schłodzony, wówczas należy go chłodzić w lodówce przez 4 godziny. Przed podaniem obkroić nożem wokół brzegów foremki, przykryć talerzem, odwrócić foremkę do góry dnem i wyłożyć deser na talerz.

powrót

Podobne przepisy

Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.